Inscrivez-vous à notre lettre d'information et bénéficiez d'une réduction de 10 %.

← retour à la vue d'ensemble

NONA dans Libelle Lekker.

Met jeneverbessen, limoenschil, basilicum en zes andere kruiden maakt de jonge bio-ingenieur Charlotte Matthys een alcoholvrije kruidendrank die zowel ginliefhebbers als geheelonthouders kunnen smaken. Ce projet a permis de créer une nouvelle mine d'or.

Mes enfants sont tous de bons pensionnaires et ont beaucoup d'amour pour leur famille. J'ai été touché par la violence et l'anxiété des femmes. En plus de ma propre curiosité pour savoir comment l'agriculture est gérée, j'ai décidé d'étudier la bio-ingénierie et les applications de l'agriculture biologique. Pour l'une des raisons mentionnées ci-dessus, nous devons nous doter nous-mêmes d'un produit à base de plantes qui nous permettra d'être présents sur le marché.

Mijn granolabar was te duur om te commercialiseren, maar zo ben ik er wel achter gekomen dat ik graag een eigen bedrijf zou beginnen.
Mais je n'ai jamais compris comment un événement peut se produire dans ce domaine. En effet, j'ai travaillé pendant un an dans une entreprise d'informatique, dans le cadre de mon emploi. C'est ainsi que j'ai appris beaucoup de choses, de l'écriture des faits à l'attitude de la direction. Une idée de base est un début, tout ce qui est bien organisé est encore plus important.



Une alternative à la liste de contrôle

L'idée de NONA June est une source de frustration permanente. Ik drink graag gin, maar al die alcohol past niet altijd, zeker niet als je de dag erna vroeg moet opstaan om te gaan werken. Si vous rencontrez des amis, il est important de savoir que vous pouvez aussi boire de l'alcool en alternance. Un verre de cola n'est pas un cocktail aussi festif qu'un cocktail de fruits".

Al tijdens dat jaar dat ik in de informatica werkte, ben ik na mijn uren beginnen experimenteren. Le bio-ingénieur a également obtenu des résultats de distillation de kruiden. Door die met water te laten verdampen en de vloeistof daarna op te vangen, kan je beter smaken aan kruiden onttrekken. Ook de etherische olie, die bijvoorbeeld in limoenschil zit, komt zo in je distilllaat terecht. Als je gewoon een infusie van kruiden maakt, mis je al die nuances. Il est possible d'utiliser l'universiteit terecht pour obtenir un distillat d'alcool plus léger. Met water distilleren is moeilijker dan met alcohol, je moet veel meer kruiden gebruiken om tot diezelfde smaakintensiteit te komen".

Als ik aan gin denk, denk ik aan jeneverbessen. Dat die bessen de basis van Nona June zou worden, dat was al van bij het begin mijn plan. Om extra smaak in het distillaat te krijgen heb ik acht andere natuurlijke aroma's toegevoegd, zoals citrus, peper en basilicum. Zo kom je aan negen kruiden, of NONA in het Latijn".
Pour que l'idée soit bonne, il faut que la Nona June vous dise, que vous rencontriez les responsables de ma collection de flashs, les sommeliers, les chefs et les fabricants de cocktails. Il est très important de faire toutes les preuves ! Door pour obtenir les premiers résultats des tests, il y a beaucoup de commentaires. Pour cette raison, un sommelier a fait un voyage à travers le monde pour voir comment un bouquet de fleurs a été réalisé en juin dernier".
 
Ik voelde dat ik op de goeie weg zat. Daarom durfde ik het aan om ontslag te nemen en ben ik voltijds aan Nona June begonnen. Er zijn zoveel dingen die bij de lancering van een eigen merk komen kijken, van het juiste label tot het vinden van leveranciers. Als je er helemaal alleen voor staat is het soms moeilijk om al die keuzes te maken. Maar tegelijk kreeg ik een enorm gevoel van vrijheid. Ik werkte niet meer volgens een agenda die iemand anders bepaalde, mijn dagen waren nu helemaal van mij, ik voelde waarvoor ik leefde".

Na een paar van die heel intense maanden, eind december 2018, was ik klaar om mijn eerste flessen te verkopen. Op die eerste lading, bijna 2.000 stuks, heb ik allemaal zelf met de hand labels geplakt in de living van het appartement van mijn vriend. Overal stonden flessen. Overdag ging ik leveren aan mijn eerste klanten, vooral in en rond Gent, en 's avonds was ik soms tot middernacht bezig om de volgende lading te verpakken. Gelukkig toonde mijn vriend veel begrip voor al die flessen in zijn living".


Le chaos de Tussen en succès

Ik heb het geluk gehad dat ik al heel snel mocht leveren aan bekende restaurants, zoals Oak en The Jane. Blijkbaar was er echt behoefte aan een alcoholvrij distillaat dat je als aperitief of in een cocktail kan drinken. Si je me suis renseigné auprès des chefs et des sommeliers des grandes maisons, je n'ai rien trouvé de mieux à faire. "Als het daar op de kaart staat, dan moet het wel goed zijn," zo redeneren veel mensen. Door dat snelle succes heb ik ondertussen drie medewerkers kunnen aanwerven. Si vous vous contentez de botter et de coller des étiquettes, vous ne pouvez pas faire mieux. Mais je ne vérifie pas toujours les vêtements pour les mettre dans la boîte. C'est une sorte de perfectionnisme que je ne peux pas tolérer. Ce que j'apprécie le plus, c'est que le travail ne se fait pas. Il est très difficile pour moi d'obtenir des résultats en fin de semaine ou pendant le week-end pour résoudre des problèmes. Ou que je me rende moi-même dans la voiture pour faire une vente de dernière minute. Mes journées ne sont pas toujours chaotiques".

Om de paar weken distilleren we een nieuwe batch Nona June, dat is een spannend moment. Il s'agit d'un moment important pour toutes les parties concernées, mais il est aussi important pour moi. Als de limoenschil die we gebruiken iets anders is van kwaliteit, dan wil ik dat wel weten".
Dat opwindende gevoel van in het begin, dat ik mijn leven in eigen handen genomen heb en aan iets aan het bouwen ben dat van mezelf is, dat heb ik nu nog altijd. Als ondernemer zijn het soms pittige, onzekere dagen, maar dit is wat ik echt wil".

Tekst : Jan Scheidtweiler voor Libelle Lekker
Foto's : Jens Mollenvanger voor Libelle Lekker

Profitez de votre cocktail sans alcool

shop NONA Juin